Boekreview: Welkom in het rijk der zieken – Hanna Bervoets

Waar wil je over lezen?

Boekreview: Welkom in het rijk der zieken – Hanna Bervoets

Welkom in het rijk der zieken is een roman – geschreven door Hanna Bervoets – over Clay. Clay heeft door een bezoekje aan de kinderboerderij heftige koorts gehad en kampt met de blijvende klachten van het q-koortssyndroom. Je leest over zijn zoektocht naar genezing en hoe hij zijn ziekte ervaart. We kregen dit boek van uitgeverij Pluim om te reviewen, én surprise surprise, we mogen één exemplaar weggeven. Meer daarover lees je onderaan de review. [win actie is gesloten. Winnaar heeft het boek ontvangen]

Boekreview: Welkom in het rijk der zieken – Hanna Bervoets

In deze review delen Anne en ik onze ervaring, beide vanuit een ander perspectief. Anne als gezond persoon en ik als iemand die net als Clay, een chronische aandoening heeft. Opvallend is dat Anne en ik het boek totaal verschillend ervaren hebben waardoor het ons waardevol leek om beide onze mening te delen.

Review Nathalie:

Het boek is herkenbaar als je zelf een lichamelijke, chronische aandoening hebt. Bij veel stukken herkende ik mezelf en kon ik me vinden in de hoofdpersoon. Ook leert Clay een meisje kennen met fibromyalgie wat voor mij heel dicht bij komt.
Echter vond ik het boek naast herkenbaar, ook erg zwaar om te lezen. Er wordt veel nadruk gelegd op de klachten, op het vinden van een oplossing en je leest vaak wat Clay denkt; dit is meestal negatief. Duidelijk is dat Clay niet kan accepteren dat hij chronisch ziek is, dat de klachten niet over gaan. En voor mij – als iemand die heeft leren leven met haar aandoening – is dat soms best frustrerend. Vaker dan eens moest ik mezelf eraan herinneren dat het een fictief verhaal is, dat het geen nut heeft om me te frustreren over een karakter uit een boek. Maar dat deed ik wel.
Ik heb me er vaak toe moeten zetten om het boek door te lezen maar merkte dat ik er niet altijd zin in had. Toch wilde ik het uitlezen, niet alleen om er een review over te schrijven maar ook omdat ik benieuwd was waar het verhaal naartoe ging en wat ‘het rijk der zieken’ precies inhoudt. Want hoe zwaar ook, het is wel zo geschreven dat je met regelmaat vraagtekens hebt en graag wilt doorlezen om te weten hoe het gaat aflopen.

Blij dat er een boek over ‘chronisch ziek zijn’ geschreven is

Ondanks dat ik het verhaal pittig vond, denk ik wel dat het goed is dat er een boek geschreven is over chronisch ziek zijn en niet meer beter worden. Naar mijn idee eindigen verhalen over ziek zijn altijd in genezing (en ze leefde nog lang en gelukkig) óf met de dood. Terwijl er zo veel ziektes zijn die daartussen vallen; waarbij het geen kwestie is van genezen of doodgaan maar leren leven met je aandoening omdat het niet dodelijk is, maar ook niet beter wordt.
En zoals je hieronder in Anne haar stuk kunt lezen, is dat veel waard. Want juist doordat boek heeft ze een beter beeld van hoe het is om te leven met een chronische ziekte.

Review Anne:

Clay – de hoofdpersoon uit het boek – heeft mij met zijn gedachten en ervaringen een paar waardevolle lessen geleerd over ziek zijn. Bij ECJP werk ik veel samen met mensen die ‘ziek zijn’ (wat ik zelf een erg naar woord vind trouwens) en ik denk dat ik de lessen van Clay daarbij goed van pas komen. Ik zal natuurlijk niet écht weten hoe het voelt om ziek te zijn, maar ik denk dat ik door dit boek het wel beter begrijp.
De belangrijkste les die ik van Clay heb geleerd is dat het goed is om vaker oprecht te vragen hoe het gaat. Een ‘zieke’ wil niet altijd medelijden, maar wil ook niet dat de ziekte áltijd vergeten wordt. Ondanks dat je niet ziet dat iemand ziek is, kan diegene zich wel zo voelen.
Tot zover begreep ik het ook nog voordat ik het boek gelezen had overigens, voordat ik overkom als een bot persoon die ziektes bagatelliseert. Maar door de manier waarop het is beschreven door Hanna Bervoets, begrijp ik ook beter waarom het fijn is om over de ziekte te blijven praten. Ik had soms namelijk het idee dat iemand met een ziekte al vaak genoeg over zijn ziekte praat, waardoor het fijn is om het júíst over iets anders te hebben. Nu denk ik dat het goed is om er wel bij stil te staan en ernaar te vragen, maar daarnaast ook praten over andere dingen.

Ik wil gesprekken beter aanpakken

De vriendin van Clay besprak niet meer met Clay wat zij meemaakte, omdat ze – naar mijn idee – hem niet het gevoel wilde geven dat zijn leven stilstond en zij wel van alles meemaakte. Ik denk dat ik soms ook die neiging had, maar dan omdat ik het gevoel had dat mijn leven niet zo interessant was. Bijvoorbeeld: als iemand zich ziek voelt, dan ga ik diegene niet lastigvallen met mijn geklaag over hoe rommelig mijn huis is.
Na het lezen van het boek wil ik gesprekken (in het algemeen) beter aanpakken: oprecht vragen hoe iemand zich voelt (en doorvragen, want een oppervlakkige ‘gaat goed’ is niet geloofwaardig!), erkennen dat iemand ziek is maar niet continu medelijden uiten en ook meer praten over wat ik meemaak of voel.
Tot slot denk ik dat boek ook mooi de waarde van EJCP laat zien; het is fijn om mensen te ontmoeten die tegen dezelfde dingen aanlopen om te leren van hoe zij daarmee omgaan.

Welkom in het rijk der zieken

Conclusie

Doordat Anne en ik beide het boek gelezen hebben is het duidelijk dat we het allebei vanuit een ander perspectief hebben gelezen. Voor mensen met een aandoening die nog in het begin van het proces staan kan dit boek prettig zijn omdat het herkenbaar is. Wanneer je al verder bent in het acceptatieproces kan het – naar mijn mening – pittig zijn.
Toch vind ik het mooi dat Anne, en wellicht meerdere mensen zonder aandoening of ziekte, wel meer begrijpt over ziek zijn en er nu op een andere manier naar kan kijken. Dat is naar mijn idee veel waard, want begrip voor onzichtbare ziektes is er nog erg weinig.

Ben jij nou benieuwd naar dit boek? Doe mee met de win-actie!

Hoe maak je kans?

  1. Like ECJP op Instagram
  2. Laat onder de post van het boek weten waarom jij het wil winnen én tag iemand die dit boek ook wel zou willen winnen
  3. Extra kans maken? Deel de Instagram post van het boek in je story (tag @ervaringscentrum in je story zodat wij kunnen zien dat je het gedeeld hebt!)
  4. Duimen maar!!

Op woensdag 21 augustus wordt de winnaar bekend gemaakt.

Welkom in het rijk der zieken

Het boek ‘Welkom in het rijk der zieken’ van Hanna Bervoets is o.a. verkrijgbaar via Bol.com als eBook en als paperback.

Heb jij dit boek gelezen? Wat vond jij er van?

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content