5 Tips voor het organiseren van een toegankelijk evenement

Waar wil je over lezen?

5 Tips voor het organiseren van een toegankelijk evenement

toegankelijk evenement

Je kent het wel; je gaat naar een evenement en meteen bij binnenkomst merk je dat het niet toegankelijk is gemaakt voor mensen zoals jij. Mensen met een aandoening of beperking. Je komt het gebouw moeilijk binnen, de wc is niet of nauwelijks toegankelijk en er is geen lift.

Wat nou als je zelf een evenement organiseert en zelf één van de weinigen, of de enige, bent met een beperking? Ik heb een lijstje met tips waar je aan kan denken en die je mee kan geven aan je groepsgenoten of kunt gebruiken als je zelf een toegankelijk evenement wilt organiseren!

5 Tips voor het organiseren van een toegankelijk evenement

Zo was er ooit eens een congres dat draaide om het toegankelijk maken van de arbeidsmarkt voor iedereen in de samenleving. Ironisch genoeg werd dit congres gehouden in een gebouw dat voor mensen in een rolstoel weinig toegankelijk was.

Dit, en andere schrijnende zaken op het congres, inspireerde me om dit korte overzichtje met tips te maken. Let wel, ik heb het niet over een evenement dat dagen duurt of waar eten geserveerd wordt, want dan zijn er nog veel meer zaken om rekening mee te houden.

1. Binnenkomst

Zoals ik net al schreef was het gebouw waarin het congres over inclusiviteit op de arbeidsmarkt niet toegankelijk voor mensen die een rolstoel gebruiken. Om het gebouw in te komen moest je een grote stenen trap trotseren en twee zware deuren opendoen.

De achteruitgang was gelijkvloers en via die weg konden rolstoelgebruikers het pand betreden. Dit maakt dat je hun het gevoel geeft er niet écht bij te horen. Rolstoelgebruikers willen immers ook de ervaring die iedereen heeft bij binnenkomst. 

Nu kan het natuurlijk zo uitkomen dat je voor je evenement niet om zo’n gebouw heen kan. Je moet vaak roeien met de riemen die je hebt. Dat was voor de initiatiefnemers van dit congres ook het geval.

Daarom vond ik het enorm verfrissend toen iemand met de tip kwam om de hoofdingang te sluiten en iederéén via de achteruitgang naar binnen te laten komen. Zo heeft iedereen dezelfde ervaring én creëer je ook meteen bewustzijn over de ontoegankelijkheid van gebouwen.

2. Zorg (indien nodig) voor een toegankelijke lift

Als er belangrijke praatjes of andere zaken plaatsvinden op je evenement, zorg dan dat je die laat plaatsvinden op de begane grond.

Op het congres waar ik was vonden bijna alle relevante toespraken en workshops plaats op de tweede verdieping. Die kon je bereiken via twee lange trappen. Pas toen ik vroeg of het gebouw ook een lift had werd ik door een medewerker er naartoe geleid. Het bleek een goederenlift. Een goederenlift waar je met een kleine (!) rolstoel net aan inpast, maar met geen mogelijkheid dan ook nog zelf de etage waar je naartoe moet kan indrukken.

Als je per se gebeurtenissen op een andere etage dan de begane grond wil laten plaatsvinden, zorg dan dat het gebouw een toegankelijke lift heeft die rolstoelgebruikers makkelijk zelf kunnen bedienen of zorg voor personeel dat kan assisteren.

Mee moeten in de goederenlift is wederom zo’n signaal dat je als persoon met een beperking er niet echt bijhoort. Niet echt mee doet met de rest en daar ook de mogelijkheid niet voor krijgt.

toegankelijk evenement

3. Hou het toilet VRIJ!

Tijdens het congres moest ik naar het toilet. Die bleek op slot. Na een kwartier voor de deur te hebben gestaan vroeg iemand van de bediening of ik op de wc stond te wachten. Bleek dat ze de invalide toilet standaard op slot deden in dat pand, want “anders zou iedereen er maar gebruik van maken”.

Ik heb de mensen daar geprobeerd te overtuigen van hoe discriminerend die maatregel is voor mensen met een beperking. Dat is niet gelukt, maar ik hoop dat als jullie ooit in dezelfde situatie komen, jullie wel iets hebben aan dit argument: het is niet fijn om te moeten vragen of jij gebruik mag maken van standaard faciliteiten waar je medemens zónder te vragen zelfstandig gebruik van kan maken. Je vraagt eigenlijk of jij er ook bij mag horen. Of jij ook telt.

Daarbij kost het heel veel (emotionele) energie om telkens weer te vertellen dat je een beperking hebt en het dus niet op de reguliere manier kan. Zo kreeg ik de micro-agressie naar mijn hoofd dat het toilet eigenlijk voor mensen was die “écht slecht te been zijn”. Je kan niet beoordelen of iemand ‘beperkt genoeg’ is om gebruik te maken van zo’n toilet.

Zorg dus voor voldoende personeel om de toilet netjes te houden, want dat er mensen gebruik van maken die ook makkelijk naar de reguliere toilet zouden kunnen gaan hou je niet tegen.

Let daarbij op dat er naast een rolstoel ook een tweede persoon bij moeten kunnen. De wc moet van steunen voorzien zijn en zorg dat de wasbak en spiegel zich niet op buikhoogte van een gemiddeld persoon die staat bevinden. Kijk ook even of de deur makkelijk te openen is als je niet met een deurklink naar beneden kan duwen.

Hieronder een mooie Instagram post van @Colourblind_zebra over “Why someone may need to use a disabled toilet.” (Tik op het pijltje rechts van de afbeelding om de volgende afbeeldingen te bekijken).

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @colourblind_zebra op

4. Toegankelijk evenement: Denk om je taal

Het toilet brengt me bij de volgende tip. Je zag net als dat ik ‘invalidentoilet’ tussen aanhalingsteken zet. Zoals Xandra Koster schrijft betekent invalide letterlijk niet waardig. Ook de term mindervalidentoilet is niet oké. Dat betekent namelijk minderwaardig. Als je je ontfermt over het toilet, zoals in tip 3, noem het dan een toegankelijk toilet.

Voor meer informatie over wat discriminatie van mensen op basis van hun beperking inhoudt, check ook vooral het artikel van Xandra Koster. Ik zou er wat betreft de toegankelijkheid van het gebouw waarin je je evenement organiseert nog aan toe willen voegen dat je moet opletten jezelf geen schouderklopjes moet geven.

Je zorgt dat iedereen mee kan doen, dat is wel het minste. Daarbij worden er in gebouwen die toegankelijk worden gemaakt niet ‘speciaal voor mensen met een beperking verbouwd’. En wordt niks verbouwd als cadeautje voor mensen met een beperking. Nee, er wordt een bouwfout gecorrigeerd. Als je gebouw niet toegankelijk was is dat een constructiefout. Een bouwfout.   

“Er zullen rietjes te over zijn, ruimtes om te ontspannen en te ontsnappen aan prikkels, en genoeg toegankelijke ruimte om je behoeften te doen.

The future is accessable! It has to be.

5. Zorg voor een gebarentolk

Zorg dat slechthorende mensen en dove mensen zich welkom voelen om naar jouw evenement te gaan. Voor iedereen individueel een tolk regelen ligt misschien niet binnen je financiële mogelijkheden, maar eentje voor toespraken die gegeven worden moet het vast lukken. Kijk bijvoorbeeld eens op Stichting RTGS.

Er zal ooit eens een congres zijn dat zal draaien om het toegankelijk maken van alle facetten van het leven. Er zullen plannen gemaakt worden om alle gebouwen toegankelijk te maken, iedereen zal gezien worden als mens en individu in plaats van uitzondering en buitenbeentje, iedereen heeft wat in te brengen en iedereen luistert naar elkaar.

Er zullen rietjes te over zijn, ruimtes om te ontspannen en te ontspannen aan prikkels, en genoeg toegankelijke ruimte om je behoeften te doen. The future is accessable! It has to be.

Toegankelijk evenement organiseren, het is absoluut mogelijk!

Mocht je een evenement organiseren, zorg dan dat het een toegankelijk evenement is waar iedereen, met gemak, aan deel kan nemen. Waar iedereen via dezelfde deur naar binnen kan, gebruik kan maken van een lift en een toegankelijke toilet en dat het voor iedereen te volgen is. Ook mensen met een aandoening of beperking willen genieten van uitstapjes en evenementen zonder al te veel moeite. Het zou super fijn zijn als jij hier rekening mee houdt!

Zelf ervaring met ontoegankelijkheid op evenementen? Laat het weten! Dan kunnen we deze lijst aanvullen.

Nog even verder lezen?

 

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content